Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/hugyaghu/public_html/start.php on line 33

Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/hugyaghu/public_html/lib/ViewRepository_php4.php on line 33
Hugyag - Népviselet
Kérem Várjon. Töltődik...
 

 

Sok faluhoz hasonlóan Hugyagnak is volt valamikor népviselete. Ennek az öltözéknek a darabjaira, részleteire voltam kíváncsi, mikor nekikezdtem a kutatásnak, hogy egy összefoglaló leírást adjak változásiról. Könyvek, internet segítségével; és községünk idős lakói emlékeit felelevenítve összegyűjtöttük fejben, és néhány illusztráció alapján hogy hogyan is öltözhettek a hugyagiak régen.

A viseletek változnak, modernizálódnak az idők során. A legrégebbi lányviseletet a Magyar Néprajzi Lexikonban találtam meg, melyet valamikor az I. világháborúban, vagy még az előtt hordtak.


Szintén a Magyar Néprajzi Lexikonban színes képen leltem rá az asszony-és leányviseletre, melyre már emlékeznek a falu idős lakosai is. Elmondásuk szerint a hugyagi népviselet nagyban megegyezett az őrhalmival. Míg bár a képaláírás szerint ez a viselet hugyagi, ehhez képest néhány eltérésre felhívták a figyelmet: a kötény le volt kerekítve, és a szoknya alól nem látszott ki az alsószoknya.


Bár emlékeztek rá, ők már mást viseltek. A piros vagy rózsaszín szoknyájuk brokátselyemből készült, szép, nagy rózsájú mintával. A kor előrehaladtával a szoknyák színe egyre sötétedett. Ez alá 3-4 csipkés aljú alsószoknyát vettek fel, melyek ki voltak keményítve. Régen úgy tartották, hogy minél több alsószoknya van egy lányon, annál tehetősebb, jobb módú családból származik. Hozzá fehér harisnya tartozott. Felülre puffos ingváll került, gyöngyökkel díszített pruszlikkal (mellénnyel), ami ugyanolyan selyemből készült, mint a szoknya. A lányok haja szalaggal volt összekötve. A menyecskék feje kikötve, hajukból oldalt „huncutkákat” készítettek szappannal. A papírral, vagy kartonnal kikeményített féketőt a kontyba tűzték bele, úgy hogy az le nem eshetett.Ezeket a ruhákat csak vasárnap hordták. Hétközben parasztszoknyát viseltek delrin vagy flokon anyagból, télire barhentből. A viseletet kb a ’-60-as évekig hordták. Nagyobb eseményekre azonban egyforma ruhát öltöttek. Hosszú szoknyát bársonyból, hozzá kötényt, ugyanilyen felsőrészt hozzá, fehér gallérral díszítve. Másféle változata ugyanez a szoknya köténnyel, a felső részre azonban puffos ujjú blúzt vettek, szépen kivarrott mellénnyel.

 

FK 
B&KHeer